Het is een onderwerp waar ik direct of indirect veel tegen kom bij medewerkers. En het is mijn ervaring dat er veel medewerkers zijn die stress associëren met iets wat we juist moeten voorkomen. We hebben er last van waardoor we het ervaren als negatief. Maar hier is het onderscheid juist belangrijk tussen chronische en kortdurende stress. Chronische stress is echt slecht, dat is keihard bewezen. Nu de vakantie tot zijn eind is gekomen gaan veel mensen hun werk hervatten. Wanneer mensen echter weer te veel hooi op de vork nemen of er zijn grote zorgen of er is sprake van een onveilig situatie zal de vakantieperiode niet zo veel hebben geholpen. Een langdurige stress ervaring is ongezond voor lichaam en geest. Kortetermijnstress daartegen is net een achtbaan: intens, maar het duurt niet lang.
We leven in een wereld die veel van ons vraagt en waarin de nadruk op presteren wordt gelegd. We hebben allerlei rollen en we willen alles goed doen en overal aan meedoen. Dan wordt het al snel te veel. Dit onderkennen betekent niet dat we de positieve effecten van stress moet onderkennen. Eigenlijk is voor alles wat je doet een beetje stress nodig. Neem nu persoonlijke ontwikkeling waardoor je vaak uit je comfortzone moet stappen. Iets nieuws proberen is gewoon spannend, maar het is ook de enige manier waarop je jezelf kunt ontwikkeling. Het schijnt een positief effect te hebben op de hersenen. Ze ontwikkelingen zich waardoor met name dat gebied wat onder meer helpt stress te reguleren. Dat deel van de hersenen worden dus versterkt. De moeilijkheid is nu juist in het vasthouden van een gezonde balans.
TIPS:
- vaker bewegen…neem de trap in plaats van de lift of neem wat vaker de fiets of ga even wandelen
- even geen sociale media om te zien hoeveel likes je hebt maar gewoon even voor je uit staren
- wordt je bewust van de stress die je ervaart…laat je niet overspoelen en denk terug aan hoe je eerder de uitdaging bent aangegaan
- ga anders kijken naar kortetermijnstress (mindset)……zie ook de voordelen
- accepteer ook dat een bepaalde stress er bij hoort zie de bredere context..(wat brengt het je) en wees er niet bang voor. Het is niet altijd negatief want het biedt ook kansen. Het kan je net die extra motivatie geven om beter te presteren.
“Als je er positief tegenaan kunt kijken, ervaar je het ook anders”.
Tijdens mijn begeleiding werk ik dan ook graag met ‘mindsets’. Dat zijn diepe overtuigingen die grote invloed hebben op je manier van denken en voelen. Stress kun je als energie zien die je geconcentreerd laat werken en verder helpt. Kandidaten geven vaak terug dat zij zich meer gefocust voelen. Dit soort veerkrachtverhogende technieken haalt de scherpe kantjes van de werkstress af. Heb je het idee dat het je teveel wordt? Ga aan de slag met de adviezen en bespreek het onderwerp met je leidinggevende. Ik wens je veel wijsheid toe. SUCCES!
0 reacties