In vakbladen wordt er veel geschreven over kantoortuinen. Steeds meer werknemers hebben er last van. Zo ook mijn coachees die heel goed begrijp. Ik heb nooit goed begrepen hoe mensen binnen een kantoortuin geconcentreerd hun werk kunnen doen. Naarmate er meer bezuinigd werd, werden er ook steeds meer mensen in een open ruimte geplaatst. Er is veel lawaai en afleiding in de vorm van telefoongesprekken, collegiaal overleg en dag starts. Vele werknemers worden hier niet productiever van. Een collega kwam met de volgende vergelijking: je kind naar een bomvolle kroeg sturen en zeggen dat hij daar fijn mag studeren. Dat doe je niet, dus waarom moet je een kantoortuin dan wel accepteren? Wat ik vaak zie is dat werknemers zich met koptelefoons (met muziek of zelfs noise cancellation) tooien om zich af te sluiten en om hun werk te kunnen doen. Is dat niet de omgekeerde wereld? We lossen het probleem niet op, maar maken het voor onszelf min of meer dragelijk. Ook cubicles blijken niet tot een oplossing te leiden en zeker niet tot meer bezieling bij medewerkers.
Veel mensen zijn hoog sensitief of zijn snel afgeleid waardoor dit nog extra nadelen met zich mee brengt. Je hebt geen invloed op de temperatuur van de ruimte, er wordt vaak overlast ervaren door stemgeluid en emoties van collega’s. Het komt voor dat collega’s van voor naar achter opdrachten naar elkaar toeschreeuwen. De toon en de manier waarop dit verloopt is niet altijd even subtiel. En dit heeft weer gevolgen voor het welzijn van medewerkers. Wij noemen dit een energielek omdat deze mix van emoties als slopend kan worden ervaren.
Wanneer ik navraag wie in mijn omgeving nu echt lekker werkt in een kantoortuin, hoor ik verrassend weinig positieve geluiden. Eigenlijk tot nu toe geen een. Een recent onderzoek laat zien dat er een groot verschil bestaat tussen wat medewerkers en hun managers vinden van een kantoortuin. Zo vond 53% van de medewerkers dat het geluid in een open werkomgeving hen afleidt en dat dat ten koste gaat van hun productiviteit en tevredenheid, terwijl slechts 35% van de managers deze mening was toegedaan. Daarnaast vond 41% van de werknemers dat zijn over de juiste middelen beschikken om te ontkomen aan de afleiding van de kantoortuin door ergens anders te werken, tegenover 63% van de managers.
Een kleine opsomming van de effecten van de kantoortuin:
- Werknemers zijn minder tevreden over de werkomgeving
- 86 minuten per dag productiviteitsverlies
- 62 procent meer ziekteverzuim
- Tot wel 50 procent meer gemaakte fouten
Als je deze percentages leest zouden organisaties zich beter moeten realiseren dat er een duidelijke verbinding is met onderwerpen zoals duurzaamheid en gezondheidsmanagement. Tijd om kritisch te zijn over kantoortuinen.
0 reacties