Werken met participanten oftewel Realisten

16 jun 2018

Foto

“Wordt jij ook een Haagsche Harrie? Of ….ben je al een Harrie?”
 
Een opportunity. Bij mijn opdrachtgever ben ik als kwartiermaker bezig met het project Participatie.

Ook ik heb overtuigingen: “iedereen doet mee, en iedereen heeft recht op een baan die bij hun past”. Ook mensen met gezondheidsproblemen doen dus actief mee op de arbeidsmarkt. Soms in een gecreëerde baan, een aangepaste baan of in een reguliere baan. Ik zag een uitgelezen kans om medewerkers bekend te maken met het onderwerp participatie. Naast allerlei complexe wet- en regelgeving, financiële middelen en praktische zaken is het voor medewerkers wel even wennen: hoe ga je nu om met participanten en waar moet je rekening mee houden? En ook …hoe moet je nu mensen uit deze doelgroep begeleiden? Redenen genoeg om in company trainingen te organiseren: De Harrie training. 
  

Participanten zullen goed begeleidt moeten worden op de werkvloer maar de medewerker die dit kan en wil, zal wel over bepaalde kwaliteiten moeten beschikken. Deze kwaliteiten zitten verstopt in de naam Harrie. Harrie staat namelijk voor: Hulpvaardig, Alert, Realistisch, Rustig, Instruerend en Eerlijk.
 
De rol van een Harrie:
Harrie begeleidt de werknemer met een arbeidsbeperking op de werkvloer, ook op het gebied van de werkzaamheden. Hij is het directe aanspreekpunt op de werkvloer voor de werknemer met een arbeidsbeperking.

Er zijn genoeg mensen met een arbeidsbeperking die willen participeren op de arbeidsmarkt. CNV Jongeren noemt hen trouwens geen participanten maar realisten, omdat ze vaak heel realistisch zijn in wat ze wel en niet kunnen en dit ook in de praktijk brengen. Dit vind ik zo mooi gevonden. Want het klopt ook. Meestal zijn de jongeren vrij direct en ze weten goed aan te geven wat ze nodig hebben.
 
De tweedaagse training was een groot succes. Er werden adviezen gegeven en praktische tools aangereikt die makkelijk te gebruiken zijn. Ik zou alle HRM collega’s deze training willen adviseren. Het vergroot het begrip en draagvlak ten aanzien van de inzet van participanten. Begeleiders, dus de toekomstige Harrie’s, krijgen op deze manier meer vertrouwen hun hun rol.


0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *