De regie pakken en de droombaan (creëren)

25 feb 2016

Foto

Vorige week heb ik een onderzoek gelezen; ruim 1100 respondenten. In dit onderzoek geeft 64% aan in het algemeen gelukkig te zijn.
Dit zijn medewerkers die actief eigen regie nemen om hun baan aan te laten sluiten op hun eigen vaardigheden, interesses en talenten. Ze zijn gelukkiger dan collega’s die dit niet doen.
Daarnaast speelt het bewust afstand nemen van het werk een belangrijke rol in balans en geluk.

Uit het onderzoek blijkt dat 1 op de 5 respondenten maar moeilijk het werk kan loslaten en hierdoor thuis minder kan ontspannen en genieten van de andere mooie dingen die het leven te bieden heeft. Mensen die thuis niet piekeren over het werk zijn trouwens 70% gelukkiger dan mensen die dit wel doen. Andersom geldt dat mensen die zich op het werk niet meer kunnen concentreren door hun thuissituatie minder gelukkig zijn (33%) dan mensen die een stabiele thuissituatie ervaren (69%).
 
De mate waarin een baan aansluit op je wensen, verlangens en behoeften is bepalend voor het werken vanuit passie en energie. Als de fit optimaal is zou je kunnen zeggen dat je met je baan je werkgerelateerde dromen waar kunt maken. In het onderzoek wat ik heb gelezen geeft 42% aan dat zij een goede aansluiting ervaart. Daar staat tegenover dat ook 40% aangeeft geen vervulling van de persoonlijke wensen en behoeften in het werk ervaren. Voor ruim de helft van alle respondenten (52%) is hun huidige baan niet het werk dat ze diep van binnen eigenlijk zouden willen doen.
Net als de onderzoeker onderschijf ik het belang van eigen regie en bewust afstand nemen van het werk in het sturen op geluk.
Voor werkgevers is het belangrijk om eigen regie van medewerkers te stimuleren en te activeren, maar tegelijkertijd ook het goede voorbeeld te geven. Een voorbeeld is het ontoegankelijk maken van zakelijke email en intranet in het weekend of tijdens vakanties, zoals steeds meer multinationals doen.
 
Voor werknemers, maar ook voor ZZP’ers geldt dat zijn juist in deze tijd, waarin het werk continu en steeds sneller verandert, regie nemen in het werk en aansluiting houden om gelukkig en toekomstbesteding te zijn. Een belangrijk aandachtspunt is de aansluiting van de baan op je capaciteiten, wensen en behoeften. want als je eigen regie neemt, hoe kun je dat dan zo doen dat deze aansluiting goed blijft of wellicht nog beter wordt? En wat doe je bewust om in balans te blijven? Zet je de email of je telefoon ook wel eens een avond bewust op stil of uit?
TIP: toets als professional regelmatig wat je in je baan nodig heb en zelf kunt ondernemen om die droombaan werkelijkheid te laten worden!

 
 
Bron: onderzoek van Schout & Neelissen


0 reacties