Persoonlijke ontwikkeling…..zijn er tips te geven?

8 aug 2021

Uitdagen en inspireren…op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Regelmatig geef ik medewerkers tips en eerlijk is eerlijk…. ik heb deze tips ook altijd zelf toegepast. Waarom? Het werkt en je krijgt de beste versie van jezelf; meer plezier, zelfvertrouwen en succes in je privéleven en in je carrière.
​Veel leesplezier!

Vergroot je zelfkennis
Net zoals ieder ander, heb jij ook goede eigenschappen en minder leuke kanten. Sommige kwaliteiten gebruik je dagelijks zonder nadenken, andere vaardigheden kosten je elke dag opnieuw moeite en gaan niet vanzelfsprekend. Begin met accepteren dat je niet perfect bent en leer je zelf goed kennen. Maak een lijst van kwaliteiten en vaardigheden waarin je goed bent en een lijst van vaardigheden die je minder goed beheerst. Vervolgens kun je je afvragen welke van jouw kwaliteiten je bewust in kunt zetten om je plezier, zelfvertrouwen en succes in je privéleven en je werk te vergroten. En welke vaardigheden je wilt ontwikkelen.

Stel jezelf een (realistisch!) doel
Waar loop je wel eens tegenaan in je werk en in je leven? Wat zou je willen veranderen? Waarin wil je meer zelfvertrouwen ontwikkelen? Welke vaardigheden helpen je vooruit naar de beste versie van jezelf? Stel jezelf een doel en maak dit doel concreet en realistisch. Maak het niet te groot en daardoor onoverkomelijk, waardoor je er maar helemaal niet meer aan begint. Het gaat om een realistisch, positief en uitdagende doel dat je inspireert om er elke dag aan te werken. Bijvoorbeeld niet: ‘Ik wil niet meer over me heen laten lopen.’ Maar wel: ‘Ik wil de komende drie maanden leren vriendelijk en duidelijk voor mijn mening op te komen.’

Beginnen met kleine stapjes voor grote veranderingen
Tijdens ons eerste loopbaangesprek vertelde Mirjam, dat ze al jaren geen overzicht meer had over haar werk. Ze liet zich leiden door de waan van de dag, haar kantoor was een puinhoop en ze had het gevoel dat ze continu achter de feiten aan liep. We hebben samen haar verhaal opgeknipt in kleine stukjes en zijn begonnen kleine stapjes te definiëren naar haar doel. Ze begon met ’s morgens haar wekker vijf minuten eerder te zetten. Dankzij het domino-effect van het eerste kleine stapje dat ze nam door haar wekker vijf minuten eerder te zetten, had ze uiteindelijk een schoon kantoor, een overzichtelijke to do lijst en had ze haar zelfvertrouwen en rust teruggekregen.
Moraal van dit verhaal; definieer voor jezelf kleine realistische stapjes die je gemakkelijk in je dagelijkse routine kunt inbouwen. Neem daarna de volgende kleine stap en nog een stap. Kleine stapjes met grote impact.

Lees!
Er zijn veel boeken geschreven over persoonlijke ontwikkeling en professionele groei. Boeken over effectief communiceren, samenwerken, over persoonlijk leiderschap, timemanagement en over persoonlijke vaardigheden. Ook online is veel geschreven over persoonlijke ontwikkeling versterken. Lezen zorgt ervoor dat je jezelf beter begrijpt en je omgeving. Je krijgt ideeën hoe je situaties aan kunt pakken en het stimuleert je in actie te komen. Maak daarom regelmatig tijd vrij om een stukje te lezen over een onderwerp dat jou boeit. Geen lezer? Kijk dan naar filmpjes.

Reflecteer elke dag
Neem de tijd om elke dag stil te staan bij je ontwikkeling. Wat gaat goed? Wat wil je de volgende dag nog beter doen? Zo kun je je persoonlijke ontwikkeling versterken en meetbaar maken.

Zoek een referent
Rolmodellen inspireren ons een betere versie van onszelf te laten zien, geven ons nieuwe ideeën en richting waarin we ons verder willen ontwikkelen. Wie bewonder jij in je privéleven of op je werk? Wellicht haal je je inspiratie uit het gedrag van iemand die wereldberoemd is. Bedenk voor jezelf wie jij bewondert en vervolgens waarom. Wat kun jij van hen leren om je persoonlijke ontwikkeling een boost te geven?

Zoek een sparringpartner
Een sparringpartner luistert naar je, inspireert je, stelt vragen om je te laten nadenken en daagt je uit de volgende stap te nemen. Zo help je je persoonlijke ontwikkeling versterken. Je kunt in je (werk)omgeving zoeken naar iemand die bereid is regelmatig met jou te sparren, zoals een leidinggevende of een collega.

Wees mild voor jezelf
Persoonlijke ontwikkeling gaat niet in een rechte lijn vooruit, maar gaat met hobbels en bobbels. Soms ga je een stap achteruit in plaats van vooruit of het gaat wat langzamer. Wees mild voor jezelf en als het een keer niet lukt en ga gewoon door. Als je terugkijkt naar waar je ooit begonnen bent, dan zie je wel degelijk dat je stappen vooruit hebt gemaakt.

Geniet van het proces
Focus je tot slot niet alleen op je einddoel, maar vooral op de weg ernaar toe. Geniet van het proces, van elke stap die je maakt en die je een stukje verder brengt. Elke drempel die je genomen hebt, elk goed gesprek met een collega, alles wat je elke dag leert en waar je hard voor gewerkt hebt, draagt bij aan je gevoel van plezier, voldoening en succes in je privéleven, je carrière en je werk. Zo kun je extra je persoonlijke ontwikkeling versterken! Ontwikkelen is gewoon erg leuk en het levert je veel op!

0 reacties