Het vak van Loopbaanadviseur

5 jun 2021

Tijdens een netwerkbijeenkomst sprak ik over het vak van loopbaanadviseurs. Mijn vak.

Ik gaf aan dat naast een beroepsgerichte opleiding iemand ruime ervaring moet hebben met het werkveld ‘mens & arbeid’. ​Zo ben ik zelf ben ik al jaren actief als Sr. HR Adviseur. En ook in dit type functies dien je te beschikken over verschillende vaardigheden zoals inlevingsvermogen, effectief communiceren, reflecteren en coachen.
 
Er zijn tegenwoordig erg veel loopbaanbegeleiders. En iedereen heeft zijn eigen methode. Een passende loopbaanadviseur vinden is dan ook niet makkelijk. Zelf vind ik het belangrijk dat een cliënt eerst een intakegesprek voert om te onderzoeken of de bekende klik er is. Meestal is dat gesprek kosteloos.
Daarnaast is het verstandig om te bekijken welke methode bij je past. Zo werk ik bijvoorbeeld met verschillende oefeningen (huiswerkopdrachten) en valide testen. De uitkomsten bespreken we samen.
 
Ik hanteer een praktisch aanpak waarmee we stap voor stap toewerken naar het antwoord op de loopbaanvraag. Er worden vragen gesteld en de flipover wordt vaak ingezet. Creatieve werkvormen blijken altijd weer waardevol te zijn. Cliënten in mijn praktijk werken best hard maar het levert dan ook veel resultaat op. Ik leg de nadruk op samen. Gericht op realistische doelen die de cliënt zelf vooraf heeft geformuleerd waarbij ik ideeën opper en richting geef.
 
Van de betrouwbare loopbaanadviesbureaus kun je de bedrijfsgegevens opvragen bij de Kamer van Koophandel. Bovendien hanteren goede loopbaanadviseurs een gedragscode (met klachtenprocedure). Vaak zal dat de gedragscode van een beroepsvereniging of certificerende instantie zijn. Zo hanteer ik de gedragscode van de NOBCO. Daarnaast is het interessant om de reviews te lezen. Bureaus zijn hier meestal vrij open over.
 
Heb je vragen op het gebied van werk en loopbaan? Weet je niet wat je wil of zoek je een (andere) baan? In die situaties kan loopbaanadvies of loopbaancoaching uitkomst bieden. Voor meer info kun je de site bezoeken van  loopbaanadviesbureaus.nl of de site van NOBCO.
 

0 reacties