verzuimmanagement

25 jun 2016

Foto

Als het over ziekteverzuim gaat heb ik in de afgelopen jaren verschillende modellen voorbij zien trekken.
Het begon met het medisch model: ‘ziek is ziek’. Als dat nog uitleg behoefde, was het woord aan de dokter en of de vaak interne bedrijfsarts. Dit heb ik meegemaakt bij Bols. Dat waren nog eens tijden. Toen kwam het model belasting-belastbaarheid. Dat was eenvoudig. Het definieerde arbeid als een belasting. En belastbaarheid als een gezondheidkundig gegeven. Dat was de tijd van de aanstellingskeuringen. De dokter deed een medisch ogend onderzoek, en verklaarde vervolgens de kandidaat wel/niet geschikt. Het ging voorbij aan het feit dat belastbaarheid voor bijna 100 procent door niet-medische factoren wordt bepaald, namelijk motivatie, incasseringsvermogen en zelfrelativering. Het UWV hanteert dit model nog steeds. Wat maakt dat er vaak ergernissen en communicatiestoornissen zijn tussen werkgever, werknemer en artsen van het UVW.

Op dit moment beleven we het gedragsmodel:ziekte overkomt je, verzuim is een keuze’. Dit blijkt voor veel mensen lastig (voor de daadwerkelijke melding speelt zich er een keuzeproces af). Het keuze-element brengt de ethiek binnen. De praktijk is vaak dat het management van het bedrijf een dure cursus krijgt en de theorie omarmt, waarna de werkvloer zonder cursus stukloopt op de praktijk. Regressie is aan de orde van de dag: naar het model belasting-belastbaarheid (‘bedrijfsarts, vertel dan wat hij wél aankan’) en zelfs het medisch model (spoed­oproep: ‘is dat nog ziekte?’). Deze verwarring is in de praktijk niet effectief.
Het keuze-element veronderstelt dat vermijdbaar verzuim niet alleen een probleem is, maar ook een oplossing, namelijk voor een dieper liggend probleem. Dit vereist wel dat het bedrijf het in huis moet hebben om hierover een constructief gesprek te voeren. Een casemanager kan hiervoor een oplossing zijn (in house of extern) hoewel de manager verantwoordelijk is en blijft voor zijn medewerkers. De HRM adviseur zou zich niet alleen moeten richten op het proces maar ook hierin kunnen adviseren. Het is een cultuur dingetje; je vraagt om ziekteverlof of je bent ziek. Naar mijn idee ligt hier nog wel wat missie werk. Ja….het verzuimmanagement is een boeiend werkgebied. Vooral als er sprake is van eigenrisicodragerschap.


0 reacties