Hoe te werken en te communiceren met leiders?

4 sep 2016

Foto

Ik mag graag boeken lezen die een verbinding hebben met mijn vak. Het laatste boek wat ik heb gelezen is: Praten met Reuzen. Dit boek geeft je enige inzicht hoe je met leiders werkt en communiceert.
Reuzen zijn meedogenloos las ik, opportunistisch en egocentrisch. Maar die kwaliteiten volstaan niet. Alles gaat schijnbaar moeiteloos en ze hebben zowat dagelijks een nieuw idee. Wel hebben ze één ding gemeen. Je kunt alleen met hen communiceren onder hun voorwaarden en ze zijn moeilijk te doorgronden.
Wanneer reuzen botsen, davert de aarde. Op dat ogenblik ontstaat een spanningsveld waarbij ieder zijn domein moet claimen en markeren. In het boek wordt een voorbeeld gegeven over Donald Trump. Als hij zijn tegenstander niet kan overtuigen brengt hij deze uit balans. Voor mij is dit herkenbaar. Ook ik heb gewerkt met verstandige reuzen die iedere strijd zien als een onderhandeling. Reuzen die vooruitziendheid als basiskwaliteit hebben. Voor reuzen volstaat het niet om de vragen van vandaag op te lossen. Dat is de taak van de managers. Niet van de leiders. Je zou een vergelijkingen kunnen maken met een schaakspel. Welke zetten moet je uitdenken om het spel te winnen? Reuzen stellen zich permanent ‘wat als’-vragen. Waar je wel rekening mee moet houden is dat ze vaak zelf de regels veranderen.

Praten met reuzen is vermoeiend, ondankbaar en soms word je zelfs verpletterd. Je leven en je loopbaan worden er wel boeiender, inspirerender en uitdagender door. Voor wie ambitie meer is dan een modewoord tijdens een sollicitatiegesprek, is werken met reuzen gewoon noodzakelijk. Heb je te maken met  politici, CEO’s, beleidsmakers, voorzitters van raden van bestuur, bepaalde directeuren of met innovatieve ondernemers? Vraag je je af hoe je een reus overleefd? Wil je doordringen tot reuzen? De inzichten uit het boek zijn leerzaam en geven je goede handvatten.
Veel leesplezier! (ISBN: 9789077442623).


0 reacties