ZomerVAKANTIE

28 jul 2019

Foto

Veel mensen genieten momenteel van een welverdiende vakantie en hopelijk gooit het weer geen roet in het eten. Het weer in Nederland slaat namelijk nog wel eens op hol. Na een hitterecord is de temperatuur nu weer aangenaam met 20 graden.
 
Zijn de mensen eigenlijk gelukkiger wanneer de zon schijnt? Diverse onderzoeken uit de jaren zeventig en tachtig laten wel zien dat hogedrukgebieden, hoge temperaturen en een lage luchtvochtigheid inderdaad worden geassocieerd met positieve emoties. Goed weer lijkt mensen in een goede stemming te brengen – inderdaad, een open deur. En toch. Ruut Veenhoven van de Erasmus Universiteit is een zogenoemde ‘geluksprofessor’ en geeft aan dat goed weer je stemming beïnvloedt van het moment. Dit effect is vooral sterk bij weersverandering. Ik vind dit boeiend want als de regen wegtrekt wordt er vaak even een euforisch gevoel ervaren maar hoe vaak zijn we in deze moderne wereld nu eigenlijk buiten? Grappig eigenlijk.

Misschien maakt mooi weer niet bewezen gelukkig, maar de vrijheid die bijvoorbeeld een vakantie oplevert wél. Het zwembad in, lekker eten in een restaurant, het water op, leuke activiteiten met je kinderen ondernemen: mooi weer biedt alle vrijetijdsopties van slecht weer, maar dan met een heleboel prettige extra’s. En dat is wat geluk wél bepaalt: de vrijheid om te doen en te laten waar we zin in hebben, en de welvaart om die leuke plannen ook uit te voeren.
Voor vele mensen blijkt graden 22 Celsius een ideale temperatuur te zijn. Een temperatuur boven de 30 graden maakt mensen humeurig en mogelijk minder sociaal las ik onlangs.  
Dus op naar een klimaat op constante kamertemperatuur! En omdat niets natuurlijk zo veranderlijk is als het weer, volgt nu een verantwoorde tip voor als het klimatologisch tegenzit:
​​

“Probeer ook van de warmte en, gelet op de laatste dagen: de hitte, te genieten door alternatieve activiteiten te verzinnen. Of dat nou een museum is, de ijssalon meer bezoeken, netflixen, een bezoek aan Snowworld een kookcursus of een bezoek aan een overdekt zwembad, wie flexibel van geest kan blijven, is over het algemeen gelukkiger!”
 

Stay Matched wenst iedereen een heerlijke, welverdiende vakantie!


0 reacties